26.1.16

Поради батькам першокласників


1.                 З початку  навчального року  привчіть дитину прокидатися раніше, щоб збирання до школи не перетворювалось у щоденні хвилювання. Вранці будіть дитину  спокійно, з усмішкою та лагідним словом.
2.                 Обов’язково привчіть дитину зранку снідати. Це важливий момент у запобіганні хвороб шлунка.
3.                 Привчіть дитину збирати портфель напередодні ввечері. Перевірте, чи не забула вона чого-небудь важливого. Запитайте її, чи не передавав вчитель прохань або розпоряджень батькам.
4.                 Проводжаючи дитину до школи, побажайте їй успіхів, скажіть кілька лагідних слів, без застережень на кшталт: «Дивись, поводь себе гарно!»
5.                 Забудьте фразу «Що ти сьогодні отримав?!», а краще запитайте: «Про що нове ти сьогодні дізнався?»
6.                 Якщо дитина замкнулась у собі, щось її турбує, не вимагайте пояснень, хай заспокоїться, тоді вона все сама розкаже.
7.                 Зауваження вчителя вислуховуйте без присутності дитини. Вислухавши, не поспішайте влаштовувати сварку. Говоріть з дитиною спокійно.
8.                 Пам’ятайте, що телевізор – ворог №1 успішного навчання.
9.                 На початку навчального року корисно контролювати, як дитина виконує домашні завдання. Перевіряйте, чи правильно вона зрозуміла пройдений матеріал, попросіть її почитати вголос.
10.            Перевіряти не значить «робити замість» - ніколи не підказуйте дитині готових рішень. Обов’язково перевірте, щоб те, що потрібно було вивчене: точність виконання завдань важлива умова успішного навчання.
11.            Не треба навантажувати дитину позашкільною діяльністю з самого початку навчального року. Початок навчального року – період стресу, і перевантаження можуть тільки нашкодити.
12.            Протягом дня знайдіть півгодини для спілкування з дитиною. В цей час найважливішими повинні бути справи дитини, її біль, її радощі.
13.            Завжди будьте уважними до стану здоров’я дитини.
14.            З перших днів навчання вимагайте виконання режиму дня дитини, щоб вона лягала спати в один і той же час.
15.            Батькам необхідне терпіння. Ентузіазм перших днів швидко проходить, його місце займає втома. Допоможіть дитині зберегти нормальний ритм і не піддавайтеся спокусі зробити їй маленьке послаблення.
16.            Ні в якому випадку не ставте ваші стосунки з дитиною в залежність від її успішності.
17.            Дитина має відчувати , що ви завжди її любите, завжди їй допоможете та підтримаєте.

18.            Не зайвим буде почитати літературу для батьків, там ви знайдете багато корисного.

Немає коментарів:

Дописати коментар