14.8.16

Медовий спас 2016 - свято 14 серпня. Перший Спас. Маковий Спас

Язичництво і християнство тісно переплелися в православ'ї, створюючи химерні і цікаві свята з самими різними традиціями і прикметами. 14 серпня православні відзначають медовий або маковий спас, чия історія починається ще в дохристиянські часи. Століття змінили значення Медового Спаса від язичницького свята врожаю до християнського релігійного свята, пов'язаного з подіями з Біблії.
Медовий Спас дуже схожий на язичницьке Свято Врожаю. З давніх часів на Русі любили мед і мак, виготовляючи з них самі різні ласощі та напої. Вважається, що саме в цей день потрібно збирати урожай пасічникам, інакше чужі бджоли "поцуплять" весь мед. Однак зараз Медовий Спас - це перший день Успенського Посту в православному календарі.

"Офіційно" на Перший Спас святкується Винесення древ Хреста Господня. Ця дата була встановлена ​​в дев'ятому столітті в Константинополі: у ті часи на честь свята виносили частину Животворящого Хреста для зцілення численних захворювань в найспекотніший місяць року.

Однак на Київській Русі у князів такої реліквії не було, а тому велике свято досить швидко набуло додатковий відтінок. У цей день було встановлено свято Всемилостивому Спасу та Пресвятої Богородиці з нагоди знамень від ікон Спасителя, Пресвятої Богородиці та Чесного Хреста під час битв князя Андрія Боголюбського з волзькими булгарами в XII столітті: ворогів князя зпопелили вогненні промені від святих реліквій.

Але і це не все ... 1 серпня по старому стилю (14 серпня -по новому) - дата Хрещення Русі. Медовий спас - час малого освячення води на честь великої річниці. Нарешті, через один з варіантів назви цього дня - Маковий - стали за співзвучністю відзначати пам'ять про святих старозавітних мучеників Макавеїв.

Частування на Медовий Спас

Кількість можливих частувань в цей день не піддається обчисленню. Однак головні елементи свята Медового Спаса - пісна випічка з маком і медом. Особливий шик - з'єднання меду і маку в маковому молочці. Воно представляє із себе маково-медову масу, в яку умочують млинці.

Насправді, Успенський піст - чудове роздолля для випічки: "Радий Яків, що пиріг з маком". Нехай тісто і пісне, не забороняється додавати какао, каву, родзинки, горіхи, корицю, коріандр, рослинне масло, а потім щедро присмачувати отримане медом і варенням. Прості і смачні ласощі - медова меренга. Це "печиво" робиться зі змішаного пшеничного борошна з цукровою пудрою і корицею з додаванням соди і меду. Отримане тісто розкочується в нетовсті коржики і запікається. У ці ж дні прийнято збирати не тільки мед, але і ягоди. Вони прекрасно урізноманітнюють і без того не бідний літній стіл.

Питний мед - головний напій Медового Спаса

Питний мед - ну хто не чув про цій найдавніший напій народів Русі та Європи? Тисячу років тому наші предки його із задоволенням споживали, поки з початком масового виробництва горілки пітний мед не пішов в історію. Навіть самі рецепти були на довгий час загублені, бо передавалися вони найчастіше усно.

Створені пізніше "меди", "медки" і "медовухи" не мають ніякого відношення до класичного меду середньовіччя. З якої ж причини зник цій чудовий напій? Причина проста - на приготування хорошого меду йшло 10-15 років. Кращий мед міг настоюватися до 40 років. Це встановив історик і кулінар Вільям Васильович Похльобкін, який зумів відновити оригінальні рецепти меду.

Питний мед готувався з двох третин меду і третини ягідного соку. Ця суміш піддавалася природному бродінню, після чого багаторазово переливалася і дотримувався в смоляних бочках від 10 до 40 років. Самий "сирий" мед в такому випадку виходив після 5-8 років. Ясна річ, що це занадто повільно навіть для десятого століття. Для прискорення дозрівання в суміш стали додавати медовий оцет і хміль. Такий напій був готовий на третій рік витримки. Потім пробували прискорити приготування меду за допомогою варіння, пивних і винних технологій, поки це всім не набридло і не стали робити горілку.

Традиції та прикмети на Медовий Спас

14 серпня починається Успенський піст, який триватиме до 28 серпня, і вміщує в собі три "спаса" - Медовий, Яблучний і Горіховий (він же Хлібний). Серпень - час, коли хлібороб бачив, як зріють плоди його праць, тому й дні, коли з'являлися перші ці плоди, були так важливі. Прийнято вважати, що їх назва походить від імені Ісуса Спасителя (Спаса), але народна версія більш точно вказує на головне: "запасати" продукти на довгу зиму - ось що було найважливішим у Спаса.

Першим настає Медовий Спас - цього дня пасічники вирізують з вуликів перші цього року соти і несуть святити мед до церкви. Також було заведено роздати по шматочку сот з медом дітям, а самі благочестиві бджолярі обдаровували і жебраків. З нагоди свята було прийнято пекти медові пряники, млинці з медом і багато інших виробів з медом. Була ще традиція готувати страви з маком: в силу обставин випічка повинна бути пісною, але від цього вона не ставало менш смачною. Медовим Спасом традиційно відкривали проводи літа - зазвичай саме в цей день птахи відлітають на південь.

Ще одна назва свята 14 серпня - Спас на воді. Медовий Спас названий в народі Спасом на воді на честь малого водосвяття. Традиційно саме в цей час на Русі освячували нові колодязі та чистили старі, а також здійснювали хресний хід на природні водойми і джерела для освячення води. Після хресного ходу купалися у воді і купали худобу, щоб змити гріх і бути здоровіше. Після мокрого Спаса вже не купалися: літо хилиться до заходу, вода "цвіте", птиці замовкають, бджола не носить збори, граки збираються в зграї і готуються до відльоту. Для селянина це жнивна пора, польові роботи, сінокіс, жнива.

Немає коментарів:

Дописати коментар